In het atelier / december 2016

In het atelier is een blog / beeldverslag van het denk- en maakproces in het atelier van Barbara Polderman (www.barbarapolderman.nl)

had my bath (kl)-print.jpg

Goed?

‘Gaat het wel goed met je’ vroeg een vriendin na het lezen van mijn vorige bericht. Ik schrik er van als iemand dat vraagt gevolgd door een zweem van schaamte. Gaat het eigenlijk wel goed? Ik dacht van wel. Ik ben wel openhartig in mijn werk maar doorgaans niet in woord. Met dit blog nam ik me voor om de gedachten, die vooraf gaan aan het maken van werk, te omschrijven. Dat die doorgaans niet heel fleurig zijn wist ik wel maar als het geschreven staat lijkt het een waarheid op zich te worden. Ik beschouw ze meer als wolken die voorbij drijven, uit sommige valt regen maar de meeste veranderen in nieuwe vormen en kleuren. Na verloop van tijd wen je aan het landschap en ontstaat er een samengevat beeld van wat je als je natuurlijke omgeving beschouwd. Het beschrijven van die afzonderlijke beelden valt samen met het maken van getekende dagboeknotities. Het is een poging om meer bewust en specifiek te zijn. ‘En dat doe je dus alleen in je atelier?’ vroeg iemand op een kerstborrel. Ik zag heel even mezelf door zijn ogen, en schaamde me. Niet voor mijn werk, ook niet voor mijzelf maar voor de fragiliteit van wat je uitspreekt. Ik denk dat ik er vergat bij te melden dat ik het behoorlijk naar mijn zin heb in mijn atelier. Verveling, zoeken (of misschien meer nog de angst voor de leegte die je daarin aantreft) zijn voor mij onderdeel van verwondering, je begeesterd en zinvol voelen. Ik ben at ease; op naar 2017!

IMG_8406.jpg