Moeiteloos communiceren via textiel

In haar ruime tuinatelier achter het woonhuis lijkt een bom ontploft. Overal lapjes, veertjes, kralen en stoffen, met in het midden een geheimzinnige textielbult. Barbara Polderman werkt aan een gloednieuw beeld. Tot 17 augustus exposeert ze in Museum Arnhem.

“Een jaar of twintig geleden, lang voor mijn studie, bezocht ik een tentoonstelling in Museum Boymans van Beuningen. De stoffen sculptuur die ik daar zag, trof me met een schok. Alles viel op z’n plaats. Zó kon je dus ook communiceren. Mijn fascinatie voor textiel was geboren.”

Antieke altaarloper

Beeldend kunstenaar Barbara Polderman houdt van antiek textiel, tweedehands stoffen en oud borduurwerk. “In oude stoffen is het verleden zichtbaar. Het is bezield materiaal dat een intieme geschiedenis met zich meedraagt,” legt ze uit. “Ik koop wat ik interessant vind, bijvoorbeeld een antieke altaarloper. Soms ligt het jaren in mijn atelier en soms komt een lapje terug in een van mijn beelden.”

Tegenspoed

Haar beelden hebben meestal menselijke of dierlijke vormen. Voor de tentoonstelling Threads selecteerde curator Mirjam Westen van Museum Arnhem Barbara’s indrukwekkende beeld De Rechter (The Judge). “Er gaat een zekere grimmigheid uit van dit beeld; het boezemt ontzag in. Voor mij verbeeldt het dat we met z’n allen zijn overgeleverd aan de onverbiddelijke macht van tegenspoed. Daaraan kun je niet ontkomen; je moet er dwars doorheen. In dat proces sta je alleen. Tegelijkertijd zijn veel emoties universeel. Dat vind ik een troostrijke gedachte.”

Kunsthars

Haar werken bouwt Barbara op van kippengaas, bekleed met papier-maché en gevuld met kunsthars. Die basis geeft ze vervolgens een huid van textiel. “Ik weet van tevoren nauwelijks hoe een beeld zich zal ontwikkelen. Meestal weet ik alleen of het donker of licht moet worden, in felle kleuren of juist gedekte.

Ik ben echt een maker, geen denker; ik speld hier en daar iets vast, op zoek naar een bepaalde sfeer. Over mijn vak zeg ik wel eens: ‘Alles mag, maar je weet niks’.

Dat Mirjam Westen mijn beeld selecteerde voor de expositie Threads hier in Arnhem vind ik een prachtige blijk van waardering.”

Tekst: Nicole Beaujean

Expositie Threads in Museum Arnhem

‘Threads’, Textiel in kunst & vormgeving, Museum Arnhem

Museum Arnhem (voorheen MMKA) organiseert tot en met 17 augustus de zinderende tentoonstelling Threads. Meer dan 25 internationale kunstenaars en vormgevers tonen werk waarin draad of textiel een belangrijke rol spelen. In de expositieperiode worden performances, lezingen, workshops en andere activiteiten georganiseerd. Voor het volledige programma zie museumarnhem.nl

“Alles mag, maar je weet niks”

“Veel emoties zijn universeel. Dat vind ik een troostrijke gedachte”