Ter nagedachtenis aan mijn vader

Abel Polderman

23-02-1946 * 22-10-2022

Dit Herinnerings Portret maakte ik voor mijn moeder. De basis is een foto van mijn jonge ouders, gemaakt tijdens een raak schot op de kermis. Deze liet ik printen op textiel, zijde organza. Deze stof heeft een hoge transparantie waardoor ik het kon combineren met de beeltenis van de maan.

De maan staat hierin symbool voor iets van een andere orde, onbevattelijk ver weg en toch aanwezig in alles op deze wereld. De maan raakt ook de beeltenis van mijn moeder een stukje omdat zij, na 60 jaar samen zijn, ondanks zijn overgaan onlosmakelijk verbonden blijft met hem. Om dat te onderstrepen maakte ik van textiel een monogram van hun voorletters.


Dit portret van Klaas Kerkstra maakte ik voor zijn dochter, 11 jaar na zijn overlijden. Klaas groeide op in Friesland, hij was hoogleraar Landschapsarchitectuur en hij hield van het wijde en open landschap.

De portretfoto die de dochter van Klaas uitkoos, en ik als basis gebruikte, liet ik printen op een zijde organza stof. Deze combineerde ik met een collage van drukwerk dat het landschap vormde. Samen geven de twee lagen; de stof en de collage, een beeld van een wijdse maar ook gedetailleerde wereld waar ruimte, lucht en vogels als gedachten voorbij glijden

Ter nagedachtenis aan

Klaas Kerkstra

22-01-1946 * 28-03-2012


Ter nagedachtenis aan

Philomene van Uum

01-05-1967  *  07-08-1993

Dit Herinnerings Portret maakte ik voor An en Gerard van Uum, Philomene was hun oudste dochter.

Ik dacht aan hoe werelden elkaar kunnen raken zoals het wateroppervlak een scheidslijn is tussen boven en onder. Alsof je in een donker water kijkt waarop lichte, gouden blaadjes drijven. Philomene was creatief, studeerde aan de kunstacademie en hield van reizen.

De stof die ik gebruikte is een Indiase zijde. Haar portret werd gedrukt op zijde organza en gecombineerd met bloemen en kant.


Antoine Pollet woonde het grootste deel van zijn leven in Sint Jansteen in Zeeuws Vlaanderen. Een vlak landschap waar het altijd waait en waar veel ruimte is voor dromen en gedachten. Het gedicht ‘Wilgen’ dat zijn dochter schreef vormde de inspiratie voor het Herinnerings Portret.

Een schoolfoto, rond 1950 gemaakt, bewerkte ik digitaal en werd geprint op zijde organza. Ik combineerde deze transparante print met een collage van een landschap met een lage horizon, in een schakering van blauwtinten. Het boek dat op de foto voor Antoine op tafel ligt raakt de aarde in het landschap. Het verbindt het woord, de poëzie met de geboortegrond. De diagonaal geplaatste lijnen om Antoine heen verbeelden de wind die door het vlakke landschap waait.

Ter nagedachtenis aan

Antoine Pollet

16-10-1946 * 12-09-2022


Het wandkleed dat ik voor Ans en Willem maakte bestaat uit verschillende lagen textiel. De basis vormt een portret dat ik digitaal samenstelde uit 5 foto’s van Ans in verschillende leeftijden, van 7 tot 45 jaar. Het digitale portret werd geprint op een stevige canvas stof. Dat werd vervolgens gecombineerd met textiel, assemblages, kant, lint en andere elementen als antiek borduurwerk en kleine details van metaal.

Het werk werd in zijn geheel met de hand, met naald en draad, in elkaar gezet en afgewerkt. Het werd opgespannen op een aluminium frame zodat het  aan een wand opgehangen kon worden.

Het werk meet 1.90 bij 1.40m. Met deze maat kan het wandkleed (los gemaakt van het frame) ook als een kistbedekking gebruikt worden.