Voorjaar 2022

In het voorjaar van 2022 kreeg ik een bijzondere vraag van voormalig galeriehoudster Ans Geene en haar man Willem, met wie ze samen kunst verzamelt. 

“Wil je een wandkleed ontwerpen en maken dat nu, bij leven, een gevoel van ‘viering’ in zich draagt maar na mijn overlijden ook een onderdeel van mijn afscheid kan zijn?  Een portret dat, opgebouwd vanuit verschillende perspectieven, oude foto’s en nieuwe inzichten, uitdraagt hoe ik herinnerd zou willen worden door mijn kleinkinderen en hun kinderen.”

Hun vraag resulteerde in een portret, gemaakt als een collage van textiel, waarin de beeltenis van Ans centraal staat in een omgeving die haar leven symboliseert. Kleine details in het werk zijn als pendels die een richting aanwijzen. Geometrische vormen ondersteunen en geven richting op haar pad. Confetti wordt in de vorm van kleine metalen snippers over haar heen gegoten als een viering, van licht, plezier en energie.

Voorjaar 2023

De weg naar het maken van het wandkleed was grillig.  Ans’ gezondheid stond onder spanning en mijn vader werd ziek. Hij overleed plotseling en onverwacht op 22-10-2022. Ik lijstte in eerste instantie de rouwkaart in omdat ik geen andere foto van hem had. Ik liep met de foto rond, op zoek naar een plek, om te herdenken, om hem dichtbij te houden en om te wennen aan zijn heengaan. Zo voelde ik welk belang een beeltenis, een portret na een overlijden kan hebben. En hoe fijn het is als dat klopt en een plek krijgt.

Het wandkleed voor Ans hangt, bij leven en welzijn, bij Ans en Willem thuis. Behalve dat dit een prachtige, en bijzonder eervolle opdracht was, opende het ook een weg, een idee, om werken in opdracht te gaan maken die geliefden herinneren, eren, vasthouden en een tastbare plek geven.